Astioiden käsinpesu voi olla tuskaista ja aikaa vievää hommaa. Tiskikoneettomissa talouksissa käsintiskaaminen on yleensä varsinaista pakkopullaa, ja ko. tehtävää lykätään ja lykätään yhä vain eteen päin. Siinä vaiheessa, kun joutuu syömään ruokansa suoraan kattilasta paistinlastalla on aika alkaa purkamaan tiskivuorta.


Lähtötilanne on siis tämä:



Tiskipöytä tulvii likaisista astioista.

Aloita astioiden pesu urakkasi lajittelemalla astiat: likaiset alimmaiseksi ja puhtaimmat päälle. Koko tiskausoperaatiota helpottaa huomattavasti, jos olet esihuuhdellut astiat heti käytön jälkeen, jolloin lika ei todennäköisesti ole vielä pinttynyt "ikipaskaksi" astiaan kiinni.


Laske tiskiallas täyteen erittäin kuumaa vettä ja lisää tiskiainetta (esim. Fairy, Sunlight, Tolu jne). Tiskiainetta ei tarvitse ruiskauttaa paljoa, mutta jos astiat ovat erittäin likaisia ja haisevat ummehtuneelle ja kuolleelle rotalle, kannattaa harkita tiskiaineen normaalimäärän ylittämistä.


Aloita tiskaaminen puhtaimmista astioista. Ensiksi kannattaa puunata juomalasit ja -mukit. Sen jälkeen ruokailuvälineet, sitten lautaset ja aivan lopuksi ruoanvalmistusvälineet, kuten kulhot, kattilat ja paistinpannut.




Pese astiat huolellisesti hinkkaamalla ne asiaan kuuluvalla tiskiharjalla. Tiskiharjoissakin on eroja. Oma henkilökohtainen suosikkini on vaihtopäinen luksustiskiharja. Harjaksien kuluessa käyttökelvottimiksi vaihdetaan vain harjasosa, eikä koko harjaa tarvitse heittää roskiin.


Pestyäsi astiat huuhtele ne vielä kuumalla vedellä, jotta haitalliset mikrobit pysyvät kurissa ja viimeiset tiskiainejäämät huuhtoutuvat viemäriin. Asettele sen jälkeen astiat ilmavasti kuivauskaappiin ja haarukat,veitset,kapustat ym välinekoriin.

Kattilat on kätevä nostaa kuivumaan puhdistetun hellan päälle, mikäli tiskikaapissa ei ole tilaa.


Puhdista vielä lopuksi tiskiallas, hana ja kaakelit tiskipöydän ympärillä. Kuivaa tiskipöytä ja kaapinovet vesiroiskeista. Nosta tiskiharja kuivumaan ilmavasti huuhdeltuasi senkin vielä kertaalleen kuumalla vedellä.


Tämän jälkeen voit olla tyytyväinen seuraavat pari kolme päivää (jotkut jopa viikon), kunnes joudut kohtaamaan tiskaushelvetin uudemman kerran. Pienen yksiön pienessä tiskipöydässä on etunsakin: siihen ei pysty keräämään kovinkaan suurta tiskivuorta, jolloin tulee tiskattua useammin.


Neiti Mansikkatarha