Jos opiskelijaelämä ei muuta opeta, niin ainakin sen, että rahakukkaron nyörit on pidettävä tiukalla, jos mielii selvitä seuraavaan opintotukipäivään saakka. Opintotuki on mukava yhteiskunnan antama etu, mutta sen turvin ei voi elää kovin leveää elämää. Vanhempien antaman lahjoitukset ja säästeliäs kuluttaminen ovat ratkaisevia tekijöitä opiskelijaelämässä.

Kokkaa kotona ja herkuttele harvoin. Kotona kokkaamalla voi säästää pitkän pennin ruokakuluissa. Koulun ruoka on toinen vaihtoehto säästeliäässä elämässä. Kuitenkin ulkonasyöminen kannattaa jättää harvoihin, tarkkaan harkittuihin hetkiin. Oletetaan, että söisin kerran viikossa ulkona pizzaa tai muuta roskaruokaa. Yhden aterian hinta paikasta ja ruokalajista riippuen on 5-8€. Kuukaudessa roskaruokaan menisi rahaa 20-32€, joka tarkoittaa helpostikin viikon ruokaostoksia kaupasta. Muutenkin herkuttelua kannattaa rajoittaa. Jos söisin joka päivä 20senttiä maksavan suklaapatukan, niin jo hieman reilussa kolmessa kuukaudessa se tekisi 20€. 20sentin säästö tai ostos ei tunnu kerralla kovinkaan merkittävältä, mutta pitkällä aikavälillä sen merkitys korostuu.

Surffaa netissä koko rahan edestä. Nykyään Internet-yhteydet ovat arkipäivää, enkä itsekään osaisi kuvitella, että eläisin ilman sitä. Kun hankit Internet-yhteyden, vertaile hintoja ja valitse Internetille nopeus, joka sinulle riittää. Ei kai kannata maksaa turhaan nopeasta yhteydestä, jos hitaampikin riittäisi. Jos pystyt pyydystämään jostakin naapurin Internet-yhteydet, niin kai sekin on sallittua, jos omatuntosi sen kestää.

Tv-lupa maksu tulee maksaa, mutta entäpä jos... Niin se vain on, tv-lupa maksu tulee maksaa mukisematta, vaikka tv-ohjelmien ja luvan hinta-laatusuhde ei olekaan aivan kohdallaan. Kuitenkin opiskelijat, jotka palaavat vanhempiensa luo ja muutkin ihmiset, jotka ovat pidempiä aikoja pois kotoaan, voivat katkaista tv-luvan määräajaksi. (https://www.tv-maksu.fi/index/tietoa/ukk.html#3)

Ota lahjoitukset vastaan ja hanki käytettyä. Kun ensimmäistä omaa kotia ryhdytään sisustamaan, niin useimmat meistä törmäävät samaan ongelmaan: eihän minulla ole huonekaluja, saatikka rahaa ostaa niitä. Useimmilla sukulaisilla on vanhoja huonekaluja, jotka saa itselleen sillä vaivalla, että jaksaa kantaa ne ulos talosta. Kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista löytyy monenlaisia aarteita, jotka voivat olla vielä varsin käyttökelpoisia tarvikkeita. Myös Internetin huutokaupoista löytyy vaatteita, levyjä ja mikä ettei huonekalujakin kauppoja edullisempaan hintaan.

Riehu railakkaasti, maksa maltillisesti. Yksi baari-ilta voi tulla helposti kalliimmaksi kuin viikon ruoat tai puhelinlasku. Baarien sijasta kotibileet ovat halvempi vaihtoehto, sillä parin tuopin hinnalla voi helposti ostaa viinipullon tai muutaman oluen. Myös kaveriporukalla voidaan sopia parin boolin tekemisestä, jolloin kustannukset voidaan jakaa kaikkien kesken. Jos tanssijalka oikein vipattaa ja baariin on pakko päästä, niin ainahan voi yrittää, että löytäisi seuraa, joka haluaa maksaa koko illan juomat. Jos näin ei käy, niin useimmissa baareissa vesi on ilmaista.

Pikkuvinkeillä ja maalaisjärjellä voi päästä pihistämisessä jo pitkälle. Kuitenkin välillä pitää antaa itselle anteeksi pieni rahan tuhlaaminen, sillä ei kukaan jaksa ikuista kitsailua.